tillbaka till start

Röster om …

De kom från öar:

”Men den här boken är så mycket mer än en spirande kärlekshistoria; det är en historia om hur det är att vara människa och att alltid ha havet helt nära sig. Förhållandet mellan öborna och havet tar stor plats i berättelsen och det beskrivs på ett ömsint och respektfullt sätt. Språket skimrar, glittrar och lyser som mareld i havet om hösten. Helhetsbetyg: 5 – Briljant.”
Birgitta Ehn Eliason, BTJ-häftet nr 15, 2021.

”En realistisk och kärleksfull berättelse med ett persongalleri som känns helt äkta och som man inte kan få nog av. Lyckligtvis är det här bara första delen av tre … Missa den inte!”
Eva Åström, Expressen Söndag

”Att sjunka in i De kom från öar är ren njutning för alla sinnen. För även om jag sitter i min läsfåtölj hemma i Malmö kan jag känna de gotländska vindarna vina, andas in den friska doften från havet och se naturens skiftningar framför mig. @malinhaawind har en förmåga att få liv och värme att sippra fram varje gång jag vänder blad. Jag känner fysiskt förälskelsens fjärilar fladdra fritt. Pirret vid beröring. Och den eviga längtan som gapar som ett stort hål i magen. Omättat. De kom från öar är en vacker kärlekshistoria. En underbar roman om att leva, om att älska och låta sig älskas.”
@bokmalin

Satans skit:

“Etnologen Malin Haawind har formulerat det så bra i “Satans skit – en bok om smuts”. Fyrtiotalisterna ville komma ut från det kvävande familjelivet, dagens yngre kvinnor verkar drömma om den traditionella kvinnorollen och gå tillbaka till hemmet. Men, som Haawind skriver, om man tar arbetsliv och frihet för givet, “”om det är självklart för en – ja, då kan man väl gott gå till tillbaka hem””.
ETC

“Hon visar hur både ekonomisk och kulturell klass spelar en stor roll, när det gäller acceptansen för hur sällan man kan tvätta håret eller hur många dagar i rad man kan stapla osköljd disk i köket. Och vad hon verkligen visar är hur kön spelar in: “”En man som har ett smutsigt badrum är en man som har ett smutsigt badrum. En kvinna som har ett smutsigt badrum är det smutsiga badrummet. Hon blir själv smutsig.””
Maria G Franke, Sydsvenskan

 

Ät din jävel:

”Jag vet inte om det jag gillar allra mest är det arga raljerandet över dieter, de klockrena kommentarerna kring allt som har med kropp och själ att göra, den smittande, lyriska matglädjen, eller att själva texten flyter med en alldeles sällsynt smidighet där det ena ämnet öppnar upp och flödar in i det andra. Det är med en mycket personlig ton och full kontroll som Malin Haawind guidar läsaren genom en tvärvetenskaplig matresa i tid och rum. Hon bjuder på sig själv och sina matminnen, gör historiska nedslag, delar med sig av intervjuer och citat, och läsningen blir aldrig tråkig eller ointressant.”
Litteraturmagazinet

 

Sluta skrik för fan:

”Etnologen Malin Haawind lyckas inte bara göra en historisk genomgång av föräldra- och mammarollen. Hon analyserar den också ur såväl psykologiskt som filosofiskt perspektiv och intervjuar förskolepersonal, sin mamma och andra föräldrar samt berättar om sitt eget föräldraskap. Det hela är förvånansvärt sammanhållet och dessutom bitvis skitroligt – oavsett om man har barn eller inte.”
Modern psykologi

”Den titeln. Den sammanfattar både känslan en får ibland och bokens innehåll. Malin Haawind, som är journalist och etnolog, reflekterar boken igenom om livet med barn. Om stolthet, kärlek, hot, mutor, ömhet. Och så den där känslan ”av att bara vilja fly till en plats där ingen kräver något av en”. Hon beskriver overallkrig (overallbrottning kallade vi det här hemma när det var som värst), om att få oönskade ”tips” från kreti och pleti och om ”inbördeskrigen som kan rasa inom en själv när barnens behov och ens egna totalt krockar”. Allt ur ett personligt, privat, modigt och varmt perspektiv, där hon även får in analys av filosofisk, historiskt och samhällskritiskt karaktär. Oftast är författarrösten journalistisk. Ibland glömmer hon sig och blir akademisk. Det gör ingenting – boken är underbar och jag älskar den från första sidan.”
Elin Lundberg, Utbildning och psykoterapi

 

Dra åt helvete:

”Just nu läser vi den fantastiska boken Dra åt helvete av etnologen Malin Haawind. Uppfriskande historier om vad andra grälar om (ledtråd: ungefär samma som du). Författaren skriver att hon saknade ”en ärlighet kring hur det är att leva i par. Vi är alla rätt duktiga på att berätta om hur det är när det är som bäst, men dåliga på att berätta hur det är när det är som sämst.”
Vi Föräldrar

”Vad grälar vi om idag? Det saknas inte ämnen men hushållsarbete är ett riskområde liksom barnuppfostran, ekonomi och svärföräldrar. Utdrag från litterära verk inom området samt uttalanden från psykologer inom samlevnad ger vidgade perspektiv på problematiken. Den här reportageboken är trots allt gräl också en varmt personlig, avväpnande och lättläst bok, som vänder sig till grälande par för igenkänning.”
BTJ (Bibliotekstjänst)