tillbaka till start

Sluta skrik för fan
Fri Tanke förlag

Sluta skrik för fan är en bok om att leva med barn. Om de stoltaste ögonblicken men kanske framförallt de minst stolta. Om hoten, mutorna, bekräftelsen, ömheten och känslan av att bara vilja fly till en plats där ingen kräver något av en. Om hur långt livet är från de välputsade bilderna på sociala medier, och hur det präktiga duktighetskravet sitter som en för trång och stickig kofta runt axlarna och gör att det blir svårt att röra sig fritt och efter eget huvud.

Med avstamp i mina egna erfarenheter berättar jag om det lyckade i att misslyckas, om hur overallkrigen kan ge panikångest och om lättnaden i att ändå få den där varma lilla handen på kinden efter en bråkig dag.

 

bokomslaget

Dra åt helvete
– en bok om gräl
Fri Tanke förlag

Det började med ett grälande par på ett charterflyg. För en gångs skull var det inte jag och min man som var osams, det var ett par på raden bakom oss. Men när jag till ljudet av det främmande parets fräsande undertryckta frustration mötte min mans blick i leende samförstånd så såddes ett frö i mig, jag ville prata och skriva om gräl. Jag ville peta på fasaden till den tillrättalagda tvåsamheten. 
  För jag saknar en ärlighet kring hur det är att leva i par. Vi är alla rätt duktiga på att berätta om hur det är när det är som bäst, men dåliga på att berätta om hur det är när det är som sämst. Och under tiden går man omkring och tänker att alla andra lever i harmonisk idyll medan man själv befinner sig i ett socialrealistiskt drama i solkig miljö.
Att leva med en annan människa är svårt. I kärlekens gryning är det lätt så klart, allt är motljussoftat och sockervaddsrosa. Sedan klär tiden av oss våra lager av försvar och filter, till slut står vi där och möts i vår otillräcklighet. Det är klart att det blir gräl. Det är väl klart som fan att den jäveln inte har gått ut med soporna idag heller. Det kan tyckas litet, smått och vardagligt. Men det är vårt liv.

Jag frågade mig om det var så farligt egentligen, det här med att gräla, och jag tog med mig frågan till psykologer och forskare. Jag pratade med människor om hur de grälar, vad de grälar om och hur gräl påverkar dem. Jag har talat med ickegrälarna om varför de inte grälar alls, och jag har undersökt varför andra som faktiskt gör det inte kan erkänna det utåt. Och så har jag i egenskap av arg människa sökt upprättelse. Varför är ilska en tabubelagd känsla? Det finns ju så mycket att vara arg på. Och självklart är det nära till hands att bli mest arg på den människa som man lever närmast.

”Man grälar för att man bryr sig” sa en av mina intervjupersoner. Att gräla med någon kan vara en kärlekshandling. Och hur man grälar säger mycket om hur man är och om vilket liv man levt, vilka värderingar man har. 
  Egentligen är jag nog mest intresserad av varför människor är som de är, och jag tycker att det är lättast att komma nära något slags sanning genom att vara och peta där det gör lite ont. Om jag frågar dig om vilken som är din favoritblomma så lär jag mig nog inte så mycket om dig och ditt liv, men om jag frågar vad du och din partner senast grälade om så lär jag mig desto mer.

Fyrtio personer har varit med och svarat på frågor om sitt grälande i mitt arbete med Dra åt helvete. Med dem har jag pratat om arggråt, långsinthet och vem var det som började-förbannelsen. Boken har dessutom berikats med fantastiska illustrationer av Louise Winblad, tecknaren bakom Hej hej vardag.

 

 

Röster om Dra åt helvete

”Hur ser grälen ut i din nära relation? Journalisten och etnologen Malin Haawind har i sin debutbok öppnat dörren till ett tabulagt område, där olika konfliktsituationer och grälkulturer i parrelationer synliggörs. Hon har hämtat stoffet från intervjuade par som öppet berättat om sina gräl. Allt från höjda röster och uppbrusande verbal ilska, till gråt, långsinthet och tystnad ger en bild av vad som händer inom oss själva och mellan oss som par. Vid grälen visar sig de traditionella könsrollerna i våra beteenden, vilka påverkat oss under århundraden. Vad grälar vi om idag? Det saknas inte ämnen men hushållsarbete är ett riskområde liksom barnuppfostran, ekonomi och svärföräldrar. Utdrag från litterära verk inom området samt uttalanden från psykologer inom samlevnad ger vidgade perspektiv på problematiken. Den här reportageboken är trots allt gräl också en varmt personlig, avväpnande och lättläst bok, som vänder sig till grälande par för igenkänning.”
BTJ (Bibliotekstjänst)

 

”Upprinnelsen till Dra åt helvete – en bok om gräl var när etnologen Malin Haawinds bokcirkel läste Helena von Zweigbergks roman Ur vulkanens mun (Norstedts) – alla som har läst den ser garanterat sambandet. Resultatet blev en belysande bok där experter förvisso kommer till tals, men vanliga ”grälare” – sådana som du och jag – står i fokus.”
Femina

 

”Just nu läser vi den fantastiska boken Dra åt helvete av etnologen Malin Haawind. Uppfriskande historier om vad andra grälar om (ledtråd: ungefär samma som du). Författaren skriver att hon saknade ”en ärlighet kring hur det är att leva i par. Vi är alla rätt duktiga på att berätta om hur det är när det är som bäst, men dåliga på att berätta hur det är när det är som sämst.”
Vi Föräldrar