tillbaka till start

Mina föreläsningar

Utöver författandet är jag verksam som redaktör, översättare, skrivarkursledare och skribent. Jag föreläser också om skrivande och om mina böcker.

Satans skit – om smuts

En föreläsning om något som vi alla utan tvekan har en relation till, vare sig vi vill eller inte. Smuts markerar ett slags gräns för där vi själva slutar och ”det andra” börjar. Det markerar också en gräns mellan det vi står ut med när det gäller oss själva och det vi absolut inte står ut med, det sistnämnda tenderar att vara rätt mycket. Det handlar om städning som moralfråga, om smuts i konst och litteratur, om äckelkänslor och om mammors dammkontrollerande fingrar som dras över fönsterbrädor hemma hos deras vuxna barn. Men också om klass och om huruvida det är skillnad på om rödvinsfläcken på tröjan kommer från en flaska Chateauneuf-du-Pape eller från boxen Gosa.
Samtal om Satans skit och smuts i Lundströms bokradio.

Dra åt helvete – om gräl i parrelationer

Hur och varför grälar vi, och så klart – vad grälar alla andra om? En föreläsning om ilska, rättvisa och om hur vår upphöjda bild av kärleksrelationen gör det svårare att faktiskt existera i den.

Sluta skrik för fan – om att leva med barn

En föreläsning om föräldraskap, och om förväntningar och verklighet i frontalkrock. Om tvånget att njuta av småbarnsåren, om moralismen kring morsor och om den utopiska drömmen om Bullerbyidyll.

Ät din jävel – om matglädje, dödsångest, vitlök och smör

En föreläsning om mat och ätande, om vad maten gör med oss och vad vi gör med maten. Jag talar om matglädje och ren och skär livslust men också om hälsohetsen och skräcken över att inte dricka tillräckligt mycket vetegrässhots. Och så handlar det om hur vi kan bygga identitet med hjälp av en särskild sorts oliver och om hur vår syn på mat har ändrats över tid.