tillbaka till start

Om att komma igång

Vad bra det där gick! Varje dag-bloggandet om bokprocessen alltså. Succé direkt, skrev ett inlägg och var sedan borta i veckor. Bedrövligt dåligt onekligen. Nåja, det hände lite oförutsedda saker med ett brödfödejobb som bredde ut sig över tiden, men nu NU är jag äntligen igång på riktigt och skriver på det som har arbetsnamnet Ät din jävel. Svårast med allt skrivande är att börja, att komma igång. Man känner sig som ett nyfött spädbarn framför en meterhög tröskel – här tar inte jag mig över. Men jag tycker att jag har lyckats arbeta fram ett sätt att komma igång som funkar bra för mig. Om det och lite andra saker tänkte jag orera om idag, så:
3 skrivtips följer.

– För att kunna börja så måste du ta bort alla krav på att det ska bli bra direkt. Tänk ”det viktiga är att det blir något, ord ska skrivas” Men i första skedet är det inte viktigt att orden är de perfekt utvalda och sammansatta i en elegant ordning. Det viktiga är att få ner tankar, huvudlinjer och spår. Om man lyckas ta bort alla krav på perfektion i startfasen så blir allt mycket lättare. Och sen när man går tillbaka för att bearbeta så visar det sig ofta att det faktiskt inte var så låg nivå som man kanske trodde. Vissa saker kanske blev perfekta från starta ändå. Och det som inte blev det arbetar du om. Du är igång.

– När man skriver på ett längre projekt så måste man tänka i delar och kapitel för att inte knäcka sig själv. Tanken på hela den långa boken på kanske 300 sidor totalt kan vara skrämmande. Men om man går in med ansatsen ”idag skriver jag stycket om X” så blir det mer hanterbart. Och återigen: ibland imponerar man på sig själv genom att även hinna skriva styckena Y och Z också.

– Dagens sista och absolut viktigaste skrivtips: vänta inte på inspiration innan du börjar för satan vad du kan få vänta. Men om du så att säga tvingar dig att sätta dig vid tangentbordet oavsett om du har feeling eller inte – då får du alltid något gjort och chansen att inspirationen kommer är större än om du gör något helt annat. Detta är något jag verkligen har lärt mig nu – inspirationen föds i 9 fall av 10 i själva arbetet. Direkt när jag sätter mig kanske jag känner ett motstånd och är helt osugen på att skriva, men bara en liten stund in skrivandet har det helt uppslukat mig och idé efter idé föds, fingrarna dansar ner mina tankar till ord. Det är en fantastisk och livsupphöjande känsla. Den kommer inte vid varje arbetspass, tyvärr, men jag vet att den definitivt kommer oftare om jag sätter mig ner och skriver än om jag väntar på att inspiration ska falla ner på mig från himlen.

Lämna en kommentar